Energetické certifikáty od budúceho roka po novom

13.12.2012 Bratislava

Bratislava 12. decembra (TASR) - Od 1. januára 2013 vzniká pre vlastníkov budov skolaudovaných po 1. januári 2008 nová povinnosť a síce zabezpečiť pri ich predaji alebo prenájme certifikát energetickej hospodárnosti. Kupujúci i prenájomcovia sa tak dozvedia, v akej energetickej triede sa nehnuteľnosť nachádza a koľko budú platiť za energie.

V súčasnosti budovy predstavujú 40 % spotreby konečnej energie. Táto je ovplyvnená nielen ich konštrukčným riešením, ale aj spotrebou energií na vykurovanie, chladenie, vetranie, prípravu teplej vody a osvetlenie. U nás je dominantný podiel spotreby energie na vykurovanie.

Podľa Martina Kóňu, hovorcu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, rezort propaguje energetické certifikáty nielen kvôli povinnosti vyplývajúcej zo zákona, ale predovšetkým preto, aby aj ľudia začali myslieť ekologicky. Navyše energeticky úsporným bývaním môžu ušetriť veľa peňazí. Štáty EÚ majú za cieľ, aby od 31. decembra 2020 mali všetky nové budovy nulovú spotrebu energie. Preto práve certifikácia budovy by mala byť jedným z kľúčových rozhodnutí pri jej kúpe či prenájme.

"Situácia u nás na Slovensku je žiaľ odlišná ako vo svete či v iných členských krajinách EÚ. Dá sa povedať, že klienti reagujú málo na to, aké výhodné či nevýhodné prevádzkové náklady má budova, do ktorej chcú umiestniť svoje kancelárie, a teda, aké štandardy spĺňa v tejto rovine. Klienti majú tendenciu zaujímať sa len o zriaďovacie náklady a prevádzkové náklady idú často bokom. Aj napriek tomu, že tu je minimálny záujem o túto problematiku, sme jednými z prvých, ktorí na Slovensku stavajú tzv. zelené budovy. Vidíme v nich budúcnosť. Nepôjde len o trend, ale aj o nevyhnutnosť v kontexte ochrany životného prostredia a optimalizácie nákladov pre koncových klientov," hovorí Igor Lichý, z ateliéru Architekti Šebo Lichý.

Tomáš Šebo z rovnomenného ateliéru zdôrazňuje, že oni zelené budovy stavajú z presvedčenia. Tento trend, podľa neho, bude u nás atraktívny pravdepodobne až v priebehu niekoľkých rokov. Príkladom pre všetkých by však mohli byť mnohé nadnárodné firmy, ktoré zakotvujú ekologické pracovné prostredie ako prirodzenú súčasť a nevyhnutnosť už vo svojej vízii a je pre nich dokladom vizitky dobrej firmy. Podľa neho energeticky sebestačná budova vznikne len vtedy, keď sa bude takto modelovať už pri prvých ideách. V tomto prípravnom procese by Šebo odporúčal aj priamu konzultáciu s odborníkmi, ktorí sa certifikácii budov venujú.
 

Vyberte región